Friday, 30 December 2011

Perbuatan Bid'ah tertolak


HADITS KELIMA

عَنْ أُمِّ الْمُؤْمِنِيْنَ أُمِّ عَبْدِ اللهِ عَائِشَةَ رَضِيَ اللهُ عَنْهَا قَالَتْ : قَالَ رَسُوْلُ الله صلى الله عليه وسلم : مَنْ أَحْدَثَ فِي أَمْرِنَا هَذَا مَا لَيْسَ مِنْهُ فَهُوَ رَدٌّ. [رواه البخاري ومسلم وفي رواية لمسلم : مَنْ عَمِلَ عَمَلاً لَيْسَ عَلَيْهِ أَمْرُنَا فَهُوَ رَدٌّ ]
Terjemah hadits / ترجمة الحديث :
Dari Ummul Mu’minin; Ummu Abdillah; Aisyah radhiallahuanha dia berkata : Rasulullah Shallallahu’alaihi wasallam bersabda : Siapa yang mengada-ada dalam urusan (agama) kami ini yang bukan (berasal) darinya), maka dia tertolak. (Riwayat Bukhori dan Muslim), dalam riwayat Muslim disebutkan: siapa yang melakukan suatu perbuatan (ibadah) yang bukan urusan (agama) kami, maka dia tertolak.
Pelajaran yang terdapat dalam hadits / الفوائد من الحديث :
1. Setiap perbuatan ibadah yang tidak bersandar pada dalil syar’i ditolak dari pelakunya.
2. Larangan dari perbuatan bid’ah yang buruk berdasarkan syari’at.
3. Islam adalah agama yang berdasarkan ittiba’ (mengikuti berdasarkan dalil) bukan ibtida’ (mengada-adakan sesuatu tanpa dalil) dan Rasulullah Shallallahu'alaihi wasallam telah berusaha menjaganya dari sikap yang berlebih-lebihan dan mengada-ada.
4. Agama Islam adalah agama yang sempurna tidak ada kurangnya.

Read more...
Islam Is The Solution ^_^

Nasib Manusia Telah dI Tetapkan


HADITS KEEMPAT

عَنْ أَبِي عَبْدِ الرَّحْمَنِ عَبْدِ اللهِ بنِ مَسْعُوْدٍ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ قَالَ : حَدَّثَنَا رَسُوْلُ اللهِ صلى الله عليه وسلم وَهُوَ الصَّادِقُ الْمَصْدُوْقُ : إِنَّ أَحَدَكُمْ يُجْمَعُ خَلْقُهُ فِي بَطْنِ أُمِّهِ أَرْبَعِيْنَ يَوْماً نُطْفَةً، ثُمَّ يَكُوْنُ عَلَقَةً مِثْلَ ذَلِكَ، ثُمَّ يَكُوْنُ مُضْغَةً مِثْلَ ذَلِكَ، ثُمَّ يُرْسَلُ إِلَيْهِ الْمَلَكُ فَيَنْفُخُ فِيْهِ الرُّوْحَ، وَيُؤْمَرُ بِأَرْبَعِ كَلِمَاتٍ: بِكَتْبِ رِزْقِهِ وَأَجَلِهِ وَعَمَلِهِ وَشَقِيٌّ أَوْ سَعِيْدٌ. فَوَ اللهِ الَّذِي لاَ إِلَهَ غَيْرُهُ إِنَّ أَحَدَكُمْ لَيَعْمَلُ بِعَمَلِ أَهْلِ الْجَنَّةِ حَتَّى مَا يَكُوْنُ بَيْنَهُ وَبَيْنَهَا إِلاَّ ذِرَاعٌ فَيَسْبِقُ عَلَيْهِ الْكِتَابُ فَيَعْمَلُ بِعَمَلِ أَهْلِ النَّارِ فَيَدْخُلُهَا، وَإِنَّ أَحَدَكُمْ لَيَعْمَلُ بِعَمَلِ أَهْلِ النَّارِ حَتَّى مَا يَكُوْنُ بَيْنَهُ وَبَيْنَهَا إِلاَّ ذِرَاعٌ فَيَسْبِقُ عَلَيْهِ الْكِتَابُ فَيَعْمَلُ بِعَمَلِ أَهْلِ الْجَنَّةِ فَيَدْخُلُهَا
[رواه البخاري ومسلم]
Terjemah Hadits / ترجمة الحديث :
Dari Abu Abdurrahman Abdullah bin Mas’ud radiallahuanhu beliau berkata : Rasulullah Shallallahu’alaihi wasallam menyampaikan kepada kami dan beliau adalah orang yang benar dan dibenarkan : Sesungguhnya setiap kalian dikumpulkan penciptaannya di perut ibunya sebagai setetes mani selama empat puluh hari, kemudian berubah menjadi setetes darah selama empat puluh hari, kemudian menjadi segumpal daging selama empat puluh hari. Kemudian diutus kepadanya seorang malaikat lalu ditiupkan padanya ruh dan dia diperintahkan untuk menetapkan empat perkara : menetapkan rizkinya, ajalnya, amalnya dan kecelakaan atau kebahagiaannya. Demi Allah yang tidak ada Ilah selain-Nya, sesungguhnya di antara kalian ada yang melakukan perbuatan ahli surga hingga jarak antara dirinya dan surga tinggal sehasta akan tetapi telah ditetapkan baginya ketentuan, dia melakukan perbuatan ahli neraka maka masuklah dia ke dalam neraka. sesungguhnya di antara kalian ada yang melakukan perbuatan ahli neraka hingga jarak antara dirinya dan neraka tinggal sehasta akan tetapi telah ditetapkan baginya ketentuan, dia melakukan perbuatan ahli surga maka masuklah dia ke dalam surga.
(Riwayat Bukhori dan Muslim).
Pelajaran yang terdapat dalam hadits / الفوائد من الحديث :
1. Allah ta’ala mengetahui tentang keadaan makhluknya sebelum mereka diciptakan dan apa yang akan mereka alami, termasuk masalah kebahagiaan dan kecelakaan.
2. Tidak mungkin bagi manusia di dunia ini untuk memutuskan bahwa dirinya masuk surga atau neraka, akan tetapi amal perbutan merupakan sebab untuk memasuki keduanya.
3. Amal perbuatan dinilai di akhirnya. Maka hendaklah manusia tidak terpedaya dengan kondisinya saat ini, justru harus selalu mohon kepada Allah agar diberi keteguhan dan akhir yang baik (husnul khotimah).
4. Disunnahkan bersumpah untuk mendatangkan kemantapan sebuah perkara dalam jiwa.
5. Tenang dalam masalah rizki dan qanaah (menerima) dengan mengambil sebab-sebab serta tidak terlalu mengejar-ngejarnya dan mencurahkan hatinya karenanya.
6. Kehidupan ada di tangan Allah. Seseorang tidak akan mati kecuali dia telah menyempurnakan umurnya.
7. Sebagian ulama dan orang bijak berkata bahwa dijadikannya pertumbuhan janin manusia dalam kandungan secara berangsur-angsur adalah sebagai rasa belas kasih terhadap ibu. Karena sesungguhnya Allah mampu menciptakannya sekaligus.

Read more...
Islam Is The Solution ^_^

Rukun Islam



HADITS KETIGA
عَنْ أَبِي عَبْدِ الرَّحْمَنِ عَبْدِ اللهِ بْنِ عُمَرَ بْنِ الْخَطَّابِ رَضِيَ اللهُ عَنْهُمَا قَالَ : سَمِعْتُ رَسُوْلَ اللهِ صلى الله وسلم يَقُوْلُ : بُنِيَ اْلإِسْلاَمُ عَلَى خَمْسٍ : شَهَادَةُ أَنْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَأَنَّ مُحَمَّداً رَسُوْلُ اللهِ وَإِقَامُ الصَّلاَةِ وَإِيْتَاءُ الزَّكَاةِ وَحَجُّ الْبَيْتِ وَصَوْمُ رَمَضَانَ.
[رواه الترمذي ومسلم ]
Terjemah hadits / ترجمة الحديث :
Dari Abu Abdurrahman, Abdullah bin Umar bin Al-Khottob radiallahuanhuma dia berkata : Saya mendengar Rasulullah Shallallahu’alaihi wasallam bersabda : Islam dibangun diatas lima perkara; Bersaksi bahwa tiada Ilah yang berhak disembah selain Allah dan bahwa nabi Muhammad utusan Allah, menegakkan shalat, menunaikan zakat, melaksanakan haji dan puasa Ramadhan.
(Riwayat Turmuzi dan Muslim)
Pelajaran yang terdapat dalam hadits / الفوائد من الحديث :
Rasulullah Shallallahu’alaihi wasallam menyamakan Islam dengan bangunan yang kokoh dan tegak diatas tiang-tiang yang mantap.
Pernyataan tentang keesaan Allah dan keberadaannya, membenarkan kenabian Muhammad Shallallahu’alaihi wasallam, merupakan hal yang paling mendasar dibanding rukun-rukun yang lainnya.
Selalu menegakkan shalat dan menunaikannya secara sempurna dengan syarat rukunnya, adab-adabnya dan sunnah-sunnahnya agar dapat memberikan buahnya dalam diri seorang muslim yaitu meninggalkan perbuatan keji dan munkar karena shalat mencegah seseorang dari perbuatan keji dan munkar.
Wajib mengeluarkan zakat dari harta orang kaya yang syarat-syarat wajibnya zakat sudah ada pada mereka lalu memberikannya kepada orang-orang fakir dan yang membutuhkan.
Wajibnya menunaikan ibadah haji dan puasa (Ramadhan) bagi setiap muslim.
Adanya keterkaitan rukun Islam satu sama lain. Siapa yang mengingkarinya maka dia bukan seorang muslim berdasarkan ijma’.
Nash diatas menunjukkan bahwa rukun Islam ada lima, dan masih banyak lagi perkara lain yang penting dalam Islam yang tidak ditunjukkan dalam hadits.
Rasulullah Shallallahu’alaihi wasallam bersabda:
“ Iman itu terdapat tujuh puluh lebih cabang “
Islam adalah aqidah dan amal perbuatan. Tidak bermanfaat amal tanpa iman demikian juga tidak bermanfaat iman tanpa amal .

Read more...
Islam Is The Solution ^_^

Thursday, 29 December 2011

Iman , Islam & Ihsan


HADITS KEDUA

عَنْ عُمَرَ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ أَيْضاً قَالَ : بَيْنَمَا نَحْنُ جُلُوْسٌ عِنْدَ رَسُوْلِ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ذَاتَ يَوْمٍ إِذْ طَلَعَ عَلَيْنَا رَجُلٌ شَدِيْدُ بَيَاضِ الثِّيَابِ شَدِيْدُ سَوَادِ الشَّعْرِ، لاَ يُرَى عَلَيْهِ أَثَرُ السَّفَرِ، وَلاَ يَعْرِفُهُ مِنَّا أَحَدٌ، حَتَّى جَلَسَ إِلَى النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم فَأَسْنَدَ رُكْبَتَيْهِ إِلَى رُكْبَتَيْهِ وَوَضَعَ كَفَّيْهِ عَلَى فَخِذَيْهِ وَقَالَ: يَا مُحَمَّد أَخْبِرْنِي عَنِ اْلإِسْلاَمِ، فَقَالَ رَسُوْلُ اللهِ صلى الله عليه وسلم : اْلإِسِلاَمُ أَنْ تَشْهَدَ أَنْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَأَنَّ مُحَمَّدًا رَسُوْلُ اللهِ وَتُقِيْمَ الصَّلاَةَ وَتُؤْتِيَ الزَّكاَةَ وَتَصُوْمَ رَمَضَانَ وَتَحُجَّ الْبَيْتَ إِنِ اسْتَطَعْتَ إِلَيْهِ سَبِيْلاً قَالَ : صَدَقْتَ، فَعَجِبْنَا لَهُ يَسْأَلُهُ وَيُصَدِّقُهُ، قَالَ: فَأَخْبِرْنِي عَنِ اْلإِيْمَانِ قَالَ : أَنْ تُؤْمِنَ بِاللهِ وَمَلاَئِكَتِهِ وَكُتُبِهِ وَرُسُلِهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ وَتُؤْمِنَ بِالْقَدَرِ خَيْرِهِ وَشَرِّهِ. قَالَ صَدَقْتَ، قَالَ فَأَخْبِرْنِي عَنِ اْلإِحْسَانِ، قَالَ: أَنْ تَعْبُدَ اللهَ كَأَنَّكَ تَرَاهُ فَإِنْ لَمْ تَكُنْ تَرَاهُ فَإِنَّهُ يَرَاكَ . قَالَ: فَأَخْبِرْنِي عَنِ السَّاعَةِ، قَالَ: مَا الْمَسْؤُوْلُ عَنْهَا بِأَعْلَمَ مِنَ السَّائِلِ. قَالَ فَأَخْبِرْنِي عَنْ أَمَارَاتِهَا، قَالَ أَنْ تَلِدَ اْلأَمَةُ رَبَّتَهَا وَأَنْ تَرَى الْحُفَاةَ الْعُرَاةَ الْعَالَةَ رِعَاءَ الشَّاءِ يَتَطَاوَلُوْنَ فِي الْبُنْيَانِ، ثُمَّ انْطَلَقَ فَلَبِثْتُ مَلِيًّا، ثُمَّ قَالَ : يَا عُمَرَ أَتَدْرِي مَنِ السَّائِلِ ؟ قُلْتُ : اللهُ وَرَسُوْلُهُ أَعْلَمَ . قَالَ فَإِنَّهُ جِبْرِيْلُ أَتـَاكُمْ يُعَلِّمُكُمْ دِيْنَكُمْ .
[رواه مسلم]
Arti hadits / ترجمة الحديث :
Dari Umar radhiallahuanhu juga dia berkata : Ketika kami duduk-duduk disisi Rasulullah Shallallahu’alaihi wasallam suatu hari tiba-tiba datanglah seorang laki-laki yang mengenakan baju yang sangat putih dan berambut sangat hitam, tidak tampak padanya bekas-bekas perjalanan jauh dan tidak ada seorangpun diantara kami yang mengenalnya. Hingga kemudian dia duduk dihadapan Nabi lalu menempelkan kedua lututnya kepada kepada lututnya (Rasulullah Shallallahu’alaihi wasallam) seraya berkata: “ Ya Muhammad, beritahukan aku tentang Islam ?”, maka bersabdalah Rasulullah Shallallahu’alaihi wasallam : “ Islam adalah engkau bersaksi bahwa tidak ada Ilah (Tuhan yang disembah) selain Allah, dan bahwa Nabi Muhammad adalah utusan Allah, engkau mendirikan shalat, menunaikan zakat, puasa Ramadhan dan pergi haji jika mampu “, kemudian dia berkata: “ anda benar “. Kami semua heran, dia yang bertanya dia pula yang membenarkan. Kemudian dia bertanya lagi: “ Beritahukan aku tentang Iman “. Lalu beliau bersabda: “ Engkau beriman kepada Allah, malaikat-malaikat-Nya, kitab-kitab-Nya, rasul-rasul-Nya dan hari akhir dan engkau beriman kepada takdir yang baik maupun yang buruk “, kemudian dia berkata: “ anda benar“. Kemudian dia berkata lagi: “ Beritahukan aku tentang ihsan “. Lalu beliau bersabda: “ Ihsan adalah engkau beribadah kepada Allah seakan-akan engkau melihatnya, jika engkau tidak melihatnya maka Dia melihat engkau” . Kemudian dia berkata: “ Beritahukan aku tentang hari kiamat (kapan kejadiannya)”. Beliau bersabda: “ Yang ditanya tidak lebih tahu dari yang bertanya “. Dia berkata: “ Beritahukan aku tentang tanda-tandanya “, beliau bersabda: “ Jika seorang hamba melahirkan tuannya dan jika engkau melihat seorang bertelanjang kaki dan dada, miskin dan penggembala domba, (kemudian) berlomba-lomba meninggikan bangunannya “, kemudian orang itu berlalu dan aku berdiam sebentar. Kemudian beliau (Rasulullah) bertanya: “ Tahukah engkau siapa yang bertanya ?”. aku berkata: “ Allah dan Rasul-Nya lebih mengetahui “. Beliau bersabda: “ Dia adalah Jibril yang datang kepada kalian (bermaksud) mengajarkan agama kalian “.
(Riwayat Muslim)
Catatan :
Hadits ini merupakan hadits yang sangat dalam maknanya, karena didalamnya terdapat pokok-pokok ajaran Islam, yaitu Iman, Islam dan Ihsan.
Hadits ini mengandung makna yang sangat agung karena berasal dari dua makhluk Allah yang terpercaya, yaitu: Amiinussamaa’ (kepercayaan makhluk di langit/Jibril) dan Amiinul Ardh (kepercayaan makhluk di bumi/ Rasulullah)
Pelajaran yang terdapat dalam hadits / الفوائد من الحديث :
Disunnahkan untuk memperhatikan kondisi pakaian, penampilan dan kebersihan, khususnya jika menghadapi ulama, orang-orang mulia dan penguasa.
Siapa yang menghadiri majlis ilmu dan menangkap bahwa orang–orang yang hadir butuh untuk mengetahui suatu masalah dan tidak ada seorangpun yang bertanya, maka wajib baginya bertanya tentang hal tersebut meskipun dia mengetahuinya agar peserta yang hadir dapat mengambil manfaat darinya.
Jika seseorang yang ditanya tentang sesuatu maka tidak ada cela baginya untuk berkata: “Saya tidak tahu“, dan hal tersebut tidak mengurangi kedudukannya.
Kemungkinan malaikat tampil dalam wujud manusia.
Termasuk tanda hari kiamat adalah banyaknya pembangkangan terhadap kedua orang tua. Sehingga anak-anak memperlakukan kedua orang tuanya sebagaimana seorang tuan memperlakukan hambanya.
Tidak disukainya mendirikan bangunan yang tinggi dan membaguskannya sepanjang tidak ada kebutuhan.
Didalamnya terdapat dalil bahwa perkara ghaib tidak ada yang mengetahuinya selain Allah ta’ala.
Didalamnya terdapat keterangan tentang adab dan cara duduk dalam majlis ilmu.

Read more...
Islam Is The Solution ^_^

.. NiAt ..



HADITS PERTAMA
عَنْ أَمِيْرِ الْمُؤْمِنِيْنَ أَبِيْ حَفْصٍ عُمَرَ بْنِ الْخَطَّابِ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ قَالَ : سَمِعْتُ رَسُوْلَ اللهِ صلى الله عليه وسلم يَقُوْلُ : إِنَّمَا اْلأَعْمَالُ بِالنِّيَّاتِ وَإِنَّمَا لِكُلِّ امْرِئٍ مَا نَوَى . فَمَنْ كَانَتْ هِجْرَتُهُ إِلَى اللهِ وَرَسُوْلِهِ فَهِجْرَتُهُ إِلَى اللهِ وَرَسُوْلِهِ، وَمَنْ كَانَتْ هِجْرَتُهُ لِدُنْيَا يُصِيْبُهَا أَوْ امْرَأَةٍ يَنْكِحُهَا فَهِجْرَتُهُ إِلَى مَا هَاجَرَ إِلَيْهِ .
[رواه إماما المحدثين أبو عبد الله محمد بن إسماعيل بن إبراهيم بن المغيرة بن بردزبة البخاري وابو الحسين مسلم بن الحجاج بن مسلم القشيري النيسابوري في صحيحيهما اللذين هما أصح الكتب المصنفة]
Arti Hadits / ترجمة الحديث :
Dari Amirul Mu’minin, Abi Hafs Umar bin Al Khottob radiallahuanhu, dia berkata: Saya mendengar Rasulullah Shallallahu’alaihi wasallam bersabda : Sesungguhnya setiap perbuatan tergantung niatnya. Dan sesungguhnya setiap orang (akan dibalas) berdasarkan apa yang dia niatkan. Siapa yang hijrahnya karena (ingin mendapatkan keridhaan) Allah dan Rasul-Nya, maka hijrahnya kepada (keridhaan) Allah dan Rasul-Nya. Dan siapa yang hijrahnya karena dunia yang dikehendakinya atau karena wanita yang ingin dinikahinya maka hijrahnya (akan bernilai sebagaimana) yang dia niatkan.
(Riwayat dua imam hadits, Abu Abdullah Muhammad bin Isma’il bin Ibrahim bin Al Mughirah bin Bardizbah Al Bukhori dan Abu Al Husain, Muslim bin Al Hajjaj bin Muslim Al Qusyairi An Naishaburi dan kedua kitab Shahihnya yang merupakan kitab yang paling shahih yang pernah dikarang) .
Catatan :
Hadits ini merupakan salah satu dari hadits-hadits yang menjadi inti ajaran Islam. Imam Ahmad dan Imam syafi’i berkata : Dalam hadits tentang niat ini mencakup sepertiga ilmu. Sebabnya adalah bahwa perbuatan hamba terdiri dari perbuatan hati, lisan dan anggota badan, sedangkan niat merupakan salah satu dari ketiganya. Diriwayatkan dari Imam Syafi’i bahwa dia berkata : Hadits ini mencakup tujuh puluh bab dalam fiqh. Sejumlah ulama bahkan ada yang berkata : Hadits ini merupakan sepertiga Islam.
Hadits ini ada sebabnya, yaitu: ada seseorang yang hijrah dari Mekkah ke Madinah dengan tujuan untuk dapat menikahi seorang wanita yang konon bernama : “Ummu Qais” bukan untuk mendapatkan keutamaan hijrah. Maka orang itu kemudian dikenal dengan sebutan “Muhajir Ummi Qais” (Orang yang hijrah karena Ummu Qais).
Pelajaran yang terdapat dalam Hadits / الفوائد من الحديث :
Niat merupakan syarat layak/diterima atau tidaknya amal perbuatan, dan amal ibadah tidak akan mendatangkan pahala kecuali berdasarkan niat (karena Allah ta’ala).
Waktu pelaksanaan niat dilakukan pada awal ibadah dan tempatnya di hati.
Ikhlas dan membebaskan niat semata-mata karena Allah ta’ala dituntut pada semua amal shalih dan ibadah.
Seorang mu’min akan diberi ganjaran pahala berdasarkan kadar niatnya.
Semua perbuatan yang bermanfaat dan mubah (boleh) jika diiringi niat karena mencari keridhoan Allah maka dia akan bernilai ibadah.
Yang membedakan antara ibadah dan adat (kebiasaan/rutinitas) adalah niat.
Hadits di atas menunjukkan bahwa niat merupakan bagian dari iman karena dia merupakan pekerjaan hati, dan iman menurut pemahaman Ahli Sunnah Wal Jamaah adalah membenarkan dalam hati, diucapkan dengan lisan dan diamalkan dengan perbuatan.

Read more...
Islam Is The Solution ^_^

Sunday, 25 December 2011

.. aBOUT mA liVe ..

..السلام عليكم..

hey kwn2,,hhehe,,pagi ni,,saya mo perknlkan tntng org2 yg aq sayang,,hehe,,kita start ngn best fwen aq lar,,ahah,,

k2,,nie best fwen aq,,nama dye MOHD SHUKRI BIN RADIN,,dye nie kawan sehidup semati aq,,dye lar fwen betul2 paham ngn aq dan palink rapat ngan aq,,asal jalan kami dua syak lar tu,,ahaha,,tp kngkdg malu jua aq ngn dye nie,,dye bnyk tolong aq,,tp aq mcm ndk prnh pown tulung dye,,kami selalu meluah perassan,,hhe,,besa lar tu,,best pren kan,,ahha,,tp knkdg ndk jua aq suka perangai dye nie,,bikin sakit hati nie,,mulut dye tu lar,,aish,,sabar syak nie,,ahha,,tp ndk pa,,dye ndk mksd kan pown tu,,saja cakap2,,eheh..ni nah gmbr dye,,lau beminat,,call sya saya ar..hehe,,nah..

.. SYukReY RaDS ..semboy kan,,lelaki idaman SEMAI nie,,ahhah


td BeStPRen,,skunk mo introduce Adik Angkat Aq pula,,hehe,,nama dye MOHD AMMAR HAKIM BIN ZULKEFILI,,dye ni bru form 2 tuk tahun 2011,,aq amik dye jd adq angkt tem lps cuti satu minggu bulan tiga lau ndk silap,,aq trus terang ngn dye,,ahah,,mula2 tu,,aq pown takut gak,,mana lar tau dye menolak kan..??tapi dye pown cakap bnda yg sama yg dye pown mo amik aq jadi abg angkat,,so start sana mula lar aq bergelar abg kepada dye,,huhu,,dye ni ramai tul peminat sampai aq pown kngkdg jadi urg tengah,,ahah,,duii,,mo crita pasal dye ni,,sangat lar panjang,,nnty2 syak lar,,mo tngk gmbar dye,,ni nah,,ahha,,

seMbOy kAn dye,,tu lar bnyak peminat,,ahhaha


Seterusnya,,mo ksi introduce budak2 yg Rapat ngn aq,,eheh,,nama dye MIRWAN ISKANDAR,FIKRI IDHAM dan ZULFAIZ,,dorang ni,,rapat ngn aq,,ehhe,,aq start rapat ngn dorang pon mo dekat2 abiez skul da,,nie pun gara2 aq rapat ngn c Mirwan,,then pas tu terapat pulak ngn bbdk yg laen,,eheh..c AKHTAR pown skali,,ehhe,,bestrapat ngn dorang,,aq pown ndk tau lar napa,,tp mimank best lar,,dorang lar BACTH form 1 yg aq rasa paling rapat ngn Form atas,,terutamanya Form 5 lar,,macam aq,,ahhaa,,aq slalu jua stay ngn dorang ni malam,,crita2,,ahaha,,start sana lar aq makin rapat ngn dorang,,huhu,,kenangan lar kata kan,,bila ingat2 balik,,sangat best,,mcm mo syak pi zaman skul tu balik,,tapi apa kn daya I already 18 years All(kejap syak lg ndk lama),,tapi  mimank best lar kenal dorang,,n first time aq tngk bacth Form 1 nangis gara2 form 5 mo kuar da,,huh,,sedih~ni nah gmbr dorang,,mo tngk,,ehhe

ni gambar budak2 tu,,hehe,,yg laen2 tu aq ndk brapa rapat sngt,,yg 3 urg ni syak aq rapat,,ada lg sorang,,c Aiman,,tp ndk lah rapat sangat,,besa2 jer,,ehhe,,Miss You ALL,,huhu~

ni lah Akhtar,,sori lar,,ni gmbr dye tem skul rndh,,ahah,,ndk jmpa gmbr dye yg besar,,ada tu mimank ada,,gambar kelas,,tpi malas lar nak crop2,,ehhe,,ni pown cukup semboy da,,ahhah

   Tadi tu budak2 yg aku rapat lar,,hehe,,tapi tu suma budak Form 1 tuk taun 2011,,hehe,,ni plk budak2 yg aq rapat tpi dorang nie Form 2,,eheh,,Antara nya, Asmirul Nizam,Asyran Surahman,Adib Fauzi ,Amerul syhadan n bnyk g lar,,ni yg utama lar,,ahaha,,dorang ni pown rapat gak ngn aq,,last year lg,,hehe,,dorang ni pown baik jua ngn aq,,tapi c ASMIRUL NIZAM terutamanya,,palink lar sumbunk,,kalau d luar,,aish..!!!kin mara wess,,ndk melayan lngsung,,aish,,tp ndk pa,,kena jua dye tu nnty,,ahahahdorang ni pown bnyak tolong aq,,best kwn ngn dorang,,ehhe,,neway,,Gamshamida,,ehhe,,banyk lg mo crita pasal dorang nie,,tapi,,panjng tahap gaban,,nnty lar aq wat stry pasal budak form 2 tuk 2o11,,hehehe,,nie PiX dorang,,hehe,,

ni Adib,,hehe,,dye ni buli d katakan Taiko form 2 lar,,buli lar,,tp dye ni ukey bha,,urg tinguk syak dye jahat tp sbnrnya dye ukey tu,,hehe,,buli d katakan Gud Boy jua,,ahaha,,cikit2 lar,,ahaha,,ni gmbr dye tem sesi fotografi tuk AR-RAUDAH,,hehe

ni Asmirul ngn Acan,,dorang ni best fwez,,ahaha,,stiap kali jalan,,msti muka dorang syak,,bekepit syak tau drng nie,,ahahtp dorang nie lar yg palink aq rapat,,hhehe,,n sllu dgr masaalah aq,,hehe,,owh ya,,ni gamabr tem sukan sekolah d stadium likas,,ehhe


  huhu,,crita2 pasal dorang nie,,rndu plk aq,,deh,,ahah,,emm,,aq mo crita ka ndk ar,,ni pasal Ex-adiq angkt aq,,tp Pu3 lar,,lau aq bgtau kmu pown msti kmu ndk caya kan,,malas lar mo tulis nama dye,,nnty cm2 lg jadi,,heheh,,aq bg clue2 syak ar,,budak ni suka tu ngn DOMO,,ahha,,aq ndk tau lar betul ka ndk,,bab dye prnh cakap ngn aq..yg dye betul2 syg ngn aq,,bab dye cakap aq ada ciri2 abg yg dye mau,,kunun lar,,aq dah putus pon ngn dye,,tp bila d pikirkan balik,,sedih jua aq,,seolah-olah mcm kc maen perasaan dye plk,,aq sudah rncng yg pas SPM aq mo continue balik,,tp when aq lihat act dye laen2 dah,,tmbh dye fwenz ngn bbdk yg notti2,,tambah lar tawar hati aq mo smbng balik,,sedih jua aq ngn dye,,bukan pa,,mcm pa yg aq cakap ngn dye slama ni,,mcm tda guna bha,,ndk pa lar,,aq tau jua yg manusia ni susah mo brubah,,tp sekurang-kurangnya berusaha lar bha,,tp ni tmbh notti plk,,nth lar,,aq pown ndk tau mo cakap cm na da,,biar lar,,yg pntg aq dah bgtau dye prkara sbnr,,ni syak yg aq dapat kc tunjuk,,ahaha



mcm ini syak kali,,nnty lar tmbah lagi,,penat plk,,hahhha..ndk pa,,tunggu syak ar,,ada tambahan  lagi nie,,lom siap sepenuhnya,,ahhaa,,to Be ConTinUed,,hehe
Read more...
Islam Is The Solution ^_^

.. peRiNGataN ..

Assalamualaikum,,

   hehe,,lama da tak update Blog kan,,BUzy Bha,,huu,,ary nie aq mo bgtau yg aq nie sangat sedih,,bab adik angkat aq ndk mo dgr apa aq cakap,,iya lar,,bukan lar aq mo kongkong dye mo wat apa2,,tp aq tau benda tu boleh jadi maksiat bha,,aq sayang dye sangat2,,aq ndk tau lar dye tu paham ka apa yg aq rasa lau dye wat cam tu,,aq ndk kesah lar,,kalau suka-suka tu,,mcm besa lar,,aq ndk kesah,,bab aq pown ada,,tp aq just diam2 syak,,dan apa bha sebenarnya tujuan dye wat cam tu,,walaupun setakat maen2 tapi kompom nnty akan jadi sesuatu yg ndk baek,,mulut pompuan nie bukan buli percaya sangat,,bab aq bnyak da knl pompuan nie,,bukan lar aq mo hina pompuan,,tpi mimank kenyataan,,betul ndk..?sori ek,,bukan pa,,aq takut nnty gara2 maen2 jadi betul2 pulak,,kesian urg yg setia menanty nya,,ceh,,ahha,,
    aq sebagai abg tau apa tanggungjawab aq,,aq amik dye sbgi adq angkat aq pon secara tiba2,,ndk tau knp,,dan aq start da sayang dye macam adiq aq sndri,,aq paham,,dye ada perasaan tuk suka urg laen,,mcm urg kata,,yg c dye nie ada couple,,besa lar tu,,remaja kan..??aq pown dlu gtu juga,,tapi smnjgk aq paham yg bnda2 nie boleh mndtgkn maksiat dan fitnah,,aq stop dan urg tu pown stop,,ahha,,lpakan syak lar,,kisah lama,,tp skunk nie tunggu jodoh syak..lau ada,,ada lar tu,,aq skunk hanya mampu berdoa kepada ALLAH yang aq akan ditemukan semula dengannya suatu hari nanty,,inysallah,,aq akan tetap menunggu,,eh,,salah crita pulak,,ahah
      Biarpun aq ni abg angkat dye,,tp aq pown ada rasa tanggungjwab tu bha,,bukan lah mo bantah apa yg dye buat,,tp paham2 lar,,kita nie urg beragama,,jadi pandai2 lar fikir kan,,dan kita kan sudah tau yang mana baik dab mana yg buruk,,betul ndk,,
    so,,abg harap,,adiq paham lar apa yg abg cuba sampaikan nie ar,,abg bukan mo jauhkan qo dari suka org,,ndk kesah pown qo suka sapa2,,tp jan lar sampai publish kat urg,,ndk bgs jua tu,,etu syak lar mo cakap,,harap qo paham ek,,
Read more...
Islam Is The Solution ^_^

Friday, 9 December 2011

.. u k h w a h ..

Assalamualaikum,,

hehe,,lama da ndk update Blog nie,,
SPM bha,,
tda masa tu wat sume nie,,huhuhu,,
kali ni saya nak kongsi sikit tentang UKHWAH,,

        sebelum itu nak tnya..Apa maksud ukhwah..??kalau pendapat saya,,ukhwah nie merupakan suatu ikatan yang tejalin di antara manusia tidak kira Sesama jantina atau pun berlainan jantina,,maksudnya,,tidak kira lelaki atau pun perempuan lar tu,,tp semenjak kebelakangan ini,,ukhwah yg sejati itu sukar di cari,,tak tau lar kenapa,,mungkin masing-masing ingin mengejar Duniawi semata-mata,,sangat rugi lar seseorang manusia itu bila melakukan sesuatu perkara hanya semata-mata kerana Dunia,,kan bagus bila di tambah dengan Semata-mata kerana Akhirat jugak,,lg bagus dan lagi menguntungkan,,dan yg palink bagus mendapat keredhaan Allah,,
        Begitu lar juga dengan Konsep ukhwah yang saya bawa pd kali ini,,sebenarnya ukhwah nie juga adalah salah satu aset untuk mendapatkan Pahala dan kebahagiann di Dunia mahupun Akhirat,,Mahu tahu kenapa saya berkata sedemikian,,??kalau di dunia,,kita ni pasti akan sentiasa di kasihi dan di sayangi tapi kalau di akhirat sahabat atau pun teman kalau betul-betul lah mereka ini merasakan kemanisan ukhwah itu,,pasti mereka akan sentiasa mendoakan kita,,disaat susah dan di waktu senang,,Kerana Rasulullah pernah bersabda dalam potongan Hadisnya yang bermaksud sesiapa yg mengasihi sahabatnya semata-mata kerana ALLAH,,pasti dia akan mendapatkan Halawatul Iman (Kemanisan Iman),,
        Kadang ada orang salah anggap tentang konsep ini ada yang sampai mengatakan mereka ini pasangan sejenis,,Astagfirullah,,tapi kita tak perlu mengambil kira semua tu,,dan kita hanya mampu berdoa kepada ALLAH agar mereka itu faham apakah sebenarnya erti ukhwah itu,,
        Apabila ukhwah itu sudah dijalinkan pasti kita akan sentiasa ada bila Sahabat kita itu berada di dalam kesusahan dan di saat mendapat kesenangan,,Ukhwah ini sebenarnya sangat Indah dan begitu bermakna buat seseorang Manusia yang bergelar Islam,,kerana Allah telah berfirman " Innama Mu'minu na Ikhwah " yang bermakna Setiap mu'min itu adalah bersaudara,,kita bukan sahaja bersaudara tetapi merupakan sahabat sejati seperti mana yang telah di tunjukkan oleh sahabat Nabi Muhammad SAW yang mana mereka ini sangat menyayangi Rasulullah dan mereka sangup berkorban demi rasulullah semata-mata untuk mendapat keredhan ALLAH,,
      Maka,,sahabat-sahabat yang ada di luar sana,,jalinkan lar Ukhwah yang sejati yang berlandaskan Al-Quran dan As-sunnh serta pengajaran yang telah di tunjukkan oleh para sahabat,,dengan ini insyallah ukhwah kita itu akan kekal sehingga ahkir Hayat,,insyaallah,,jangan hanya berkawan sewaktu kita mendapat kesenagan sahaja,,ingat,,ukhwah itu amat bermakna buat kita,,jangan pernah melukai hati seseorang sahabat yang benar telus dalam persahabatan,,


Friend 4 eva ^_^


Read more...
Islam Is The Solution ^_^

Thursday, 1 December 2011

.. sAhaBat ..



Biarkan kerinduan di lautan memori
Mengimbau kenangan indah yang mengetuk emosi
Masih segar di ingatan saat mesra berputik
Hatimu bawa sinaran cahaya inspirasi

Sahabat...
kau sesungguhnya
Temanku...
dikala suka dan lara

Tika ku buntu
diselubungi sendu
Kau tiupkan ketabahan kuntum
mengukir senyuman

Bagaikan embun
hilang diterbit fajar
Kau pergi jauh mengejar cita 
Menggapai redha Yang Esa

Duhai sahabat dengarkanlah
Bicara hatiku ini
Meskipun jarak memisahkan 
Namun tiada rentap kasih

Biarlah waktu menetukan
nilai ukhwah yang terjalin
Teruskanlah perjuangan hingga
Ke titisan darah terakhir

Dan aku masih di sini
terus mendaki
puncak tertinggi hidupku

Dan aku terus menanti
saat yang manis
akan berulang kembali

Sahabat...

Read more...
Islam Is The Solution ^_^

Sunday, 27 November 2011

.. tErCIptA uNtuKkU ..




..TERCIPTA UNTUKKU..

Menatap indahnya senyuman diwajahmu 
Membuat ku terdiam dan terpaku 
Mengerti akan hadirnya cinta terindah 
Saat kau peluk mesra tubuhku 


Banyak kata 

Yang tak mampu kuungkapkan 

Kepada dirimu 



Aku ingin engkau slalu 

Hadir dan temani aku 

Disetiap langkah 
Yang meyakiniku 
Kau tercipta untukku 
Sepanjang hidupku 



Aku ingin engkau slalu 

Hadir dan temani aku 

Disetiap langkah 
Yang meyakiniku 
Kau tercipta untukku 
Meski waktu akan mampu 
Memanggil seluruh ragaku 
Ku ingin kau tau 
Kuslalu milikmu 
Yang mencintaimu 
Sepanjang hidupku 



Aku ingin engkau slalu 

Hadir dan temani aku 

Disetiap langkah 
Yang meyakiniku 
Kau tercipta untukku 
Meski waktu akan mampu 
Memanggil seluruh ragaku 
Ku ingin kau tau 
Kuslalu milikmu 
Yang mencintaimu

Read more...
Islam Is The Solution ^_^

Saturday, 26 November 2011

.. jaNGan cAkaP kIta Ini TiDak aDa GuNa ..

     Dewasa kini,,kita sering terdengar orang cakap "aq nie manusia tda gna,ndk patut aq hidup" dan "bgs qo ndk pyh hidup,,tda gna qo hidup",,itu lar ungkapan yang sering kita dengar kan..?? Mereka berkata sedemikian mungkin mereka beranggap mereka ini orang yang paling hebat dan paling berguna,,tapi semua itu tidak penting,,kerana tda manusia yang lebih hebat dan lebih berguna sebenarnya,,semuanya sama saja,,cuma yang membezakan kita dengan manusia yang lain adalah Ilmu dan ketakwaan kita kepada ALLAH,,sesiapa yang mempunyai ciri-ciri itu,,insyallah dia tergolong dari orang yang hebat dan berguna,,
   Jadi tidak ada sebab kita cakap yang diri kita dan diri orang lain tiada gunanya,,semuanya ada guna,,cuba kita fikirkan,,mengapa kita sebagai seorang manusia di ciptakan di dunia,,cuba fikirkan..?? Hanya ada satu sebab saja,,iaitu mencari dan mengapai keredhan ALLAH,,ALLAH telah menjadikan manusia ini sebaik-baik kejadiaan kerana ALLAH telah berfirman "kumtum Khairah Ummatin ukhrijannatin Naas ta muru nabil ma'aruf watan hau na a'nil mungkar wa tu' minu biLLAH",,berdasarkan Ayat Quran itu,,jelas membuktikan kita ini seorang manusia yang berguna,,sekiranya kita ini tidak berguna Langsung,,mengapa ALLAH berkata seemikian,
    Oleh itu,,wajar lar kita membuang sikap dan rasa tidak berguna di dalam diri kita,,kerana ia akan membawa kita kejalan yang gelap,,dan ini juga akan banyak membantu diri kita untuk IMPROVE orang putih cakap,,so,,buang jauh-jauh,,

Read more...
Islam Is The Solution ^_^

.. ImAm dEnGan 20sEn ..

 Beberapa tahun dahulu, ada seorang Imam yang berasal  dari Thailand telah dipanggil ke Malaysia untuk menjadi Imam tetap di  sebuah masjid di Malaysia. Telah menjadi kebiasaan Imam tersebut selalu  menaiki bas untuk pergi ke masjid.pada suatu hari, selepas Imam tersebut membayar tambang  dan duduk di dalam bas, dia tersedar yang pemandu bas tersebut telah  memulangkan wang baki yang lebih daripada yang sepatutnya sebanyak 20  sen.
Sepanjang perjalanan Imam tersebut memikirkan tentang  wang 20 sen tersebut.

"Perlukah aku memulangkan 20 sen ni?" Imam  tersebut bertanya kepada dirinya.

"Ah... syarikat bas ni dah kaya...  setakat 20 sen ni.. nak beli tosei pun tak cukup," kata Imam tersebut.

Apabila tiba di hadapan masjid, Imam tersebut menekan  loceng dan bas tersebut pun berhenti.Ketika Imam tersebut ingin turun  sahaja daripada bas, tiba-tiba seakan-akan dirinya secara automatik  berhenti dan berpaling ke arah pemandu bas tersebut sambil memulangkan  wang 20 sen tersebut.

"Tadi kamu beri saya wang baki terlebih 20 sen",  kata Imam tersebut kepada pemandu bas tersebut.

"Owh... terima kasih! Kenapa awak pulangkan 20 sen ni..  kan sedikit je nilainya," pemandu bas tersebut berkata.

Imam tersebut  menjawab, "Wang tersebut bukan milik saya, sebagai seorang muslim saya perlu berlaku jujur."

Pemandu bas tersebut tersenyum, dan berkata, "Sebenarnya  saya sengaja memberi wang baki yang lebih sebanyak 20 sen ni, saya nak  uji kejujuran kamu wahai Imam. Saya sudah berkali-kali berfikir untuk  memeluk Islam."

Imam tersebut turun dari bas dan seluruh jasadnya  menggigil dan kesejukan. Imam tersebut berdoa sambil menadah tangan,  "Astaghfirullah!!!Ampunkan daku Ya Allah... Aku hampir-hampir menjual  harga sebuah Iman dengan 20 sen!!!"

Sahabat-sahabatku sekalian...

Apa yang anda dapat  daripada peristiwa di atas? Ingatlah.. kita mungkin tidak melihat dan  tahu kesan tindakan kita terhadap orang lain. Kadang-kadang manusia akan  menganggap kita sebagai tingkap untuk melihat ke dalam dunia Islam.
Sesungguhnya pada diri Rasulullah s.a.w. itu terdapat contoh teladan  yang baik.

Read more...
Islam Is The Solution ^_^

Friday, 25 November 2011

.. iT's aLL aBouT SPM ..

huuu..SPM jo,,Sijil Penentu MasaDepan,,lau gagal mati owh,,ndk dpt masuk IPTA,,mgkn dapat tp msuk form6 luk,,tp aq da nekad tidak mau msuk Form6,,mo bebas dri alam persekolahan,,tapi mesti aq rndu detik2 tu,,huh,,ndk pa,,biarkan,,aq target SPM klay nie Yg pntng 6A keatas lar,,mo masuk Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) lau ndk pun Universiti Sains Islam Malaysia(USIM) dan harap2 sangat dapat pi JOrdan..mo kasi bukti ngn cousin2 aq yg keluarga MAnan pown boleh berjaya,,so,,masa SPM nie lar aq kna berabis,,lau ndk..aduii kna cakap2 lg..malaz aq dengar,,lau dapat Aq mo amik bidang perundangan (LAW)..lau ndk yg pntng da kaitan ngn syariah,,tp etu pas SPM,,yg pntng tem SPM tu.,,huhu,,so GAMBATE,,GAMBATE,GAMBATE,,huhu..Gud Luck,,hhu..SPM 2011 penentu hidup ku,,kau lar segalanya,,huhu..




USAHA + DOA + TAWAKAL = KEJAYAAN

Read more...
Islam Is The Solution ^_^

.. uKhwAh fiLLaH ..

my name is Ag zulfadli,,aq pelajar tingakatan 5,,aq sekolah d SMKA Tun Ahmadshah,,dulu nama sekolah tu SMKA inanam syak,,tp kna tukar da kan,,ngam2 tem tu TYT pown mo besara da,,huhu,,taun nie last da aq alami zaman persekolahan,,hhu,,aq mesti bosan lepas nie,,suma kawan2 aq pas ni da haluan masing2,,mgkn da yg pi luar negara or smnnjg mngkn jua d sabah jak,,pas ni susah lar mo jmpa dorang,,huhu,,mesti aq sedih nie,,terlalu bnyak kenngn yg mmbuatkn aq sangat syg ngn kwn2 aq,,ukhwah yg terjalin itu sangat indah dan bermakna yg mmbuatkn aq rasa tenang bila bersama sahabat2 ku,,bila kita hubungkan ukhwah itu semata-mata kerana ALLAH,,pasti kita akn mendapatkan Halawatul iman,,dan pasti ukhwah yg terjalin itu akan kekal sehingga akhir akhirat,,orang putih cakap Friends For ever,,insyallah,,












Read more...
Islam Is The Solution ^_^

Copyright© All Rights Reserved Narutosan94.blogspot.com